Alvesta Trädgårdssällskap

— Medlem i Riksförbundet Svensk Trädgård

Program våren 2020

Torsdagen 30/1 18.30
Föreläsning – av Kajsa Vildängen – Att skapa i trädgård.

Kajsa tar oss med till trädgårdsmiljöer som inspirerat till skapande och ger tips om hur man kan tänka i sin egen trädgård för att skapa struktur och harmoni. Kajsa har jobbat med trädgård i olika former hela livet. Bland annat har hon startat och drivit Klockaregårdens Trädgårdsbutik, ansvarat för att bygga upp trädgårdar kring Astrids Lindgrens barndomshem i Vimmerby och arbetat med utvecklingen av Norrvikens trädgårdar
Öppen Föreläsning (Fika ingår) – Medlemmar-100 kr, Icke medlemmar- 140 kr.
Platsen är Equmeniakyrkan i Alvesta.

Tisdagen 25/2 18.00
Föreläsning – Krister Cedergren – I en värld av Rosor och Klematis.
Cedergrens anrika plantskola avvecklade nyligen och en 104-årig epok var över, men företaget lever vidare med inriktning på inredning och föreläsningar om rosor och klematis. Det Krister inte vet om dessa skönheter är inte värd att veta
Öppen Föreläsning (Fika ingår) Medlemmar – 100 kr, Icke medlemmar – 140 kr.

Platsen är Equmeniakyrkan i Alvesta.

Tisdag 10/3 18.30
Årsmöte.
Föreläsning – Anette Brunsell – Konsten att odla tomater.
Anette delar med sig av sina knep, och ger oss praktiska råd hur vi ska lyckas med tomatodlingen, samt berättar om sina favoriter, troligen finns det även fröer att köpa.
Vi bjuder på förtäring och har lottförsäljning – skänk gärna vinst till lotteriet.
Platsen är Equmeniakyrkan i Alvesta.

Onsdagen 22/4 18.30
TYVÄRR INSTÄLLT PGA CORONAPANDEMIN

Föreläsning – Karina Eriksson och Lars-Göran Abrahamsson – Det nyttiga biet.
Vi får lära oss om biodling, och hur bra insekterna är för våra trädgårdar och blomningen, kanske inspireras någon börja med biodling?
Som vanligt säljer vi fika och har lottförsäljning, skänk gärna något till vinst.
Platsen är Equmeniakyrkan i Alvesta.

Söndagen 10/5
TYVÄRR INSTÄLLT PGA CORONAPANDEMIN
Vår på Tyrolen
Föreningen medverkar, kom gärna och sälj av ditt överskott, plantor, perenner, och sticklingar. Vi sprider kunskap om vår förening och kanske värvar vi nya intresserade som medlemmar. Anmälan till Marie – 0708448212

Torsdagen 4/6 18.00
INSTÄLLT PGA CORONAPANDEMIN
Trädgårdsvandring – på Teleborg och på Norr i Växjö.
Vi börjar hos Ingrid och Ingmar Olsson – Underfångsvägen 21 i Växjö. En villaträdgård man utnyttjar till max – mycket perenner och buskar. Har deltagit i öppen trädgård och drömrundan mm. Ständig förändring och senast 2019 anlades en ny rabatt.
 Därefter kör vi till Jan och Margareta Olofsson på Sångstigen  6. I  Växjö. Trädgården är från 60-talet, här har man ramat in trädgården med olika trädsorter i lagom storlek. Dessa träd samsas med perenner i rabatterna för att få rumskänsla, på så sätt får man en fri yta i mitten. Det finns två dammar i trädgården, en enklare, mer naturlig med näckrosor, och en inspirerad från en resa till Dubai, med fontän och färgspel. Emellan dessa dammar rinner en liten bäck, där kabbelekan blommar på våren. Tre fina damer i form av statyer finns i trädgården, samt en änglahund. Tanken med trädgården är att den ska stimulera flera sinnen och gärna fantasin också. Efter visningen avnjuter vi egen medhavd fikakorg i trädgården.

Onsdagen 17/6
INSTÄLLT PGA CORONAPANDEMIN
Trädgårdsvandring – på Teleborg och i Skirs by.
När pionerna blommar besöker vi Ingrid och Magnus Magnusson Fäbodvägen 35på  Teleborg i Växjö. De har en villa från 70-talet med välplanerade rabatter utmed tomtgränsen och vid huset med bl.a många olika funkior. Samåk gärna, kan vara trångt med parkeringen.
Därefter kör vi till Skir och tittar på Birgitta och Bengt Nilssons trädgård, som de beskriver som en typisk ”Mormorsträdgård” i lantlig miljö med stort växthus, samt en stor köksträdgård och många gammeldags perenner.
Här avslutar vi med egen medhavd fika tillsammans

Annat som händer under våren.

  • 12/2 John Tailor – Föreläsning 15.00 eller 18.30. Hållbara Blädinge bjuder in till Inspirationsföreläsning på Kulturens Hus i Alvesta.

 – biljetter köpes för 100 kr i biljettkiosken på ICA.

  • Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar – 26-29/3 Stockholm.
  • Malmö Garden show –28/4 – 1/5.
  • Vår på Tyrolen 10/5.
  • Malmö Garden show –28/4 – 1/5.
  • Länsföreningens årsmöte – 17/5 i Markaryd – förutom möte och middag så ordnas även älgsafari.
  • Tusen Trädgårdar firar 10 år 28/6 – Vill du vara med anmäl dig på www.tradgardsriket.se, annars besök någon trädgård.


  • Samåk gärna på våra aktiviteter – Du ansvarar själv för detta – annars kan det lätt bli misstag – och någon kan bli frånåkt
  • Vår verksamhet sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Riksförbundet Svensk Trädgård